Bönas barndomsdröm gick i uppfyllelse

Björn ”Böna” Andersson var mitt uppe i påskfirandet när telefonen ringde. Victor Huerta menade på att han skulle pallra sig ner till Idrottshuset för att vara med i landslaget. ”Vilket löjligt aprilskämt”, tänkte Böna. Huerta insisterade och helt plötsligt är assisterande förbundskapten i luren. Han vill att Böna skall komma ner genast så han kan agera backup i landskampen mot Lettland. Resten är historia. Björn Andersson kan numera stolt titulera sig som både ÖSK:are och landslagsmeriterad.

– Det var lite turbulent där på morgonen, berättar Björn Andersson.

Han trodde varken Victor Huerta eller Lasse Ternström, vilket gjorde att han hörde av sig till Johan Ivhall och undertecknad för att bekräfta. Det blir en ganska konstig situation när han i ena stunden sitter med familjen för att i andra stunden förbereda sig för en landskamp.

– Upplevelsen var lite som jag hade förväntat mig, det var väldigt professionellt. Allt fanns på plats, så det var bara att klä på sig grejerna och köra.

Innan matchen fanns det givetvis en del nerver, situationen var ny för Andersson. Spela i Idrottshuset har han gjort många gånger, men inte i den svenska landslagsdräkten. Efter att ha anlänt till arenan blev däremot lugnare.

– Ett omklädningsrum är ändå ett omklädningsrum. Jag tog inte lika mycket plats som i ÖSK, men väl ute på plan var det som vanligt.

Första halvlek bjuder inte på något spel för Björn. Han är lugn och njuter av tillvaron. Med endast ett par minuter kvar av andra halvlek var det däremot på väg att förändras.

– När Robin börjar ta sig för baksida låret med fem minuter kvar av matchen började jag svettas lite, men hade det blivit min tur hade jag varit beredd.

Målvaktspositionen är som bekant lite speciell, inte bara det att man ställer sig i vägen för ett gäng spelare som med alla medel vill trycka in bollen i nätet, utan också för att man endast är en målvakt på planen. Robin Armandt var den målvakten som skulle stå, vilket automatiskt gör att den andra målvakten får sitta på bänken. Vad har man för roll i laget då?

– Som andremålvakt handlar det alltid om att stötta sin målvaktskollega och tagga laget. Inga konstigheter egentligen.

Om Böna får plocka fram två spelare som står ut i truppen väljer han Carl Lext och Petrit Zhubi. Den sistnämnda tycker han enbart är värd ”entrépengen”. Efter matchen, som slutade med en uddamålsvinst (4-3) var det dags för ett traditionsenligt tal, som alla nya spelare får hålla efter sin första match.

– Jag berättade om hur jag trodde att allt var ett aprilskämt, men det var på en stakande engelska så vad jag riktigt sade kommer jag inte ihåg. Det var nog inte så bra, men jag fick lite applåder i alla fall.

Björn är nybliven trebarnsfar, däremot är inte riktigt landslagsupplevelsen i samma nivå som barnens födelse. Medverkan i landslaget varit en pojkdröm sedan länge, som alltså fick uppfyllas under påsken. 1 april 2018 lär säkerligen därför bli ytterligare ett datum som Björn Andersson kommer lägga på minnet. Återstår att se om han kommer bli anklagad för att försöka luras.