Malmi: ”Störst av allt är kärleken till sporten”

När man tänker futsal tänker man snabbt spel, teknik, taktik och hårda mål. Kanske tänker man Falcao och Ricardinho internationellt eller Sebastian Sallanto och Anel Coralic i ÖSK. Vad krävs då för att nå framgång? Att vinna ett SM-guld? Vad för kvalitéer skall man ha som lag, hur skall tränaren spela? Faktum är att det ligger mycket bakom en framgång, det är mycket blod, svett och tårar. För att nå dit handlar det om oskiljaktig timmar i hallar, omklädningsrum, styrelsemöten och så vidare. En av de personerna, som har en roll vi sällan ser eller snor rubrikerna i pressen, gör allt i sin makt för att alla inblandade kring ÖSK Futsal är Jonas Malmi. Det spelar ingen roll om det är medspelare, motspelare, domare, funktionärer eller åskådare. Malmi gör det som vi aldrig tänker på, i det dolda.

Hur kommer det sig då att Jonas engagerar sig i ÖSK Futsal? Vad fick honom att börja där och varför?

– Jag började i ÖSK Futsal genom en gemensam vän. Johan (Ivhall) frågade en gemensam vän på Facebook om han inte kunde tänka sig vara materialare, men fick inget svar. Jag kommenterade statusen ”Du har ju mitt nummer annars”. Det tog i princip två dagar, så var jag materialare för ÖSK Futsal.

– Jag har tidigare spelat fotboll. Jag har även varit domare, där jag faktiskt har dömt futsal. Dock har jag själv aldrig spelat. Visst, fotboll är roligt, men futsal är roligare. Det händer alltid något. Innan jag blev involverad i föreningen hade jag egentligen ingen relation till sporten, mer än att jag dömde den ibland, men nu är jag helt såld. Både på gott och ont, det är inte alltid så populärt hemma. Sambon förstår, ibland…

Jonas skrev nyligen, precis som tränarduon Mikko och Victor, på ett kontrakt tills 2020. Vad är då hans roll i staben, vad gör han?

– Min titel är lagledare med yttersta ansvar för a-laget. Det innefattar att jag har huvudansvar för omklädningsrum och material kan man säga. Tidigare har jag varit materialare, min nya roll innefattar mer ansvar.

Ett ansvar han även tycker är spännande och roligt. Tillsammans med staben skall han se till att spelarna har bästa möjliga förutsättningar att prestera på plan. Han beskriver en vanlig matchdag såhär:

– Vanligtvis är det samling en timma och en kvart innan matchstart. Jag är där en timma före det. Väl där ser jag till att det finns kaffe, både till våra spelare men också motståndare. Jag ser till att laguppställningen är klar så jag kan ge den till motståndare, domare och sekretariat. Sedan har jag ett delat ansvar med ”Roffe” att se till att alla kläder är på plats för alla spelare. Musiken finns där, handdukar, det enda spelarna behöver ha med sig är i princip kalsonger. Vi har även ett bord redo med tejp och kräm samt en massagebänk med massör.

Jonas beskriver de där små sakerna. Som gör så mycket. Att allt är på plats. Spelarna har hela och tvättade saker, motståndarna möts av nykokt kaffe. De små sakerna som till synes kan ses som petitesser, men som i själva verket gör väldigt mycket. Tänk dig att anlända till en hall, efter ett par timmars resande i bil eller buss och få ta den där första ”sippen” av nykokt kaffe. Man blir lycklig. En liten sak, som inte heller kostar mycket. Däremot måste någon se till att det ordnas. Sakerna finns inte bara där, helt magiskt. Hur är det då efter matchen?

– Efter matchen hurrar vi förhoppningsvis. Oavsett så lägger vi fram IKEA-kassarna, där varje spelare lägger i sin tvätt, så vi kan slänga in det i maskinen och förbereda inför nästa tillställning.

– Jag skulle tro att vi har seriens mest bortskämda spelare. När de kommer till träning eller match finns allt där. De behöver bara fokusera på sitt eget spel och laget. Fokusera på futsal helt enkelt. De skall inte behöva tänka på massa onödiga saker, när det är match är det match, när det är träning är det träning.

Om man skall beskriva Jonas med ett ord är det nog service. Han, precis som många andra eldsjälar i det här landet, fixar och donar så att alla skall ha det bra. Utan sådana personer skulle livet vara lite jävligare och gråare. Rent krasst kanske det är tack vare han den där spelare gör det där avgörande målet, då spelaren har kunnat tänka på sin egen prestation och inte att han glömt att boka tvättid innan nästa match. Vad är det då som driver Jonas?

– Det är kärlek till sporten. Jag tycker futsal är förbannat roligt. Jag vill vara med och se till att sporten växer, på alla sätt jag kan. Vissa gör snygga finter, andra funderar ut taktiker medan jag tvättar tröjor. Vi har alla en roll.

Då Jonas befinner sig mycket i omklädningsrummet bad vi honom att plocka ut ett par spelare som utmärker sig på olika sätt:

Simon Blomqvist – Den pålitlige

– Han har missat två träningar på två säsonger, helt galet. Han är alltid bland de tre första på plats, vare sig det är träning eller match.

 

Jacob Nilsson – Den fåfänge 

– Bytte tröja med Alen (Rastoder), så att han fick en mindre tröja för att se mer vältränad ut.

 

Till sist, vilka har chans att överraska oss rejält nästa säsong?

– Ergim och Almin har potential att bli årets överraskning. Det skall bli oerhört intressant att se vad de båda ynglingarna kan göra efter att de får en hel säsong med Mikko och Victor som tränare.

Kommentera